Dokumentum könyvtár megjelenítése Dokumentum könyvtár megjelenítése

Dokumentumok
A mappában nincsenek dokumentumok.
Név Méret
A mappában nincsenek dokumentumok.
0 tétel megjelenítése.

Hirdessen nálunk! Hirdessen nálunk!

Ingatlant kínál? Adja fel hirdetését partneroldalunkon a www.ingatlanradar.com/hirdetesfeladas címen!

 

Amennyiben jogi tanácsadásra, segítségre van szüksége keresse bizalommal partnerünket a KONKLUZIÓ MEDIÁTOR JOGI SZOLGÁLTATÓ IRODÁT a +36-70-615-3904 -es telefonszámon ahol Branstetter Dóra ügyvezető igazgató ( Igazságügyi Minisztérium névjegyzékéban nyilvántartott MEDIÁTOR ) és munkatársai készséggel állnak rendelkezésére.

Ingatlanár-kalkulátor Ingatlanár-kalkulátor

Kérem töltse ki az adatokat! (utolsó frissítés: 2013 április)
 
Típus*  
 
Állapot*  
 
Fűtés*  
 
Komfortos*  
 
Parkolás*  
 
Kilátás*  
 
Lift*  
 
Alapterület(nm)*  
 
Emelet*  
 
Irányítószám*  
 
Terasz
 
Andrássy úti lakás
 
 
A vizsgált lakás irányára becslésünk szerint  
0 Millió Ft
Amenniyben az alapterületet nem adta meg, ez az érték 0.
  ,ami  
0 Ft
  négyzetméterárnak felel meg.

Jogszabályok Jogszabályok

Kérdése van? Írjon nekünk: info@mennyiter.com!

ÚJ! Megéri belépni az árolyamgát konstrukcióba! - 2013. december

Az alábbiakban egy tipikus látogatói levelet mutatunk be - a tipikus válasszal.

A kérdés:

"2006-ban vettem fel 41782CHF szabad-felhasználású hitelt 8 éves türelmi idővel 15.000.- fundamentával,ami 2014.05 hóban jár le. 2031-ig 25 évre vettem fel jelenleg 274CHF/hó+ 15.000.- fundamentát fizetek.A funda menta beforgatása után 372CHF/hó fizetési kötelezettség szerepel a szerzõdésemben,ami jelentõsen meg növeli a havi törlesztésem. A kérdésem az lenne meg éri-e számomra az árfolyagát?

Segítségét elõre is köszönöm"

A válasz:

"Tisztelt XY!
Ha jól értjük:
1. 2006-ban felvett CHF 41,782 összegű hitelt, 8 éves türelmi idővel, vagyis jelenleg még (a türelmi idő végéig) csak kamatot fizet, havi CHF 274 összegben. (Vagyis az éves kamat 7,87%.) 
2. Kötött – valamikor – Fundamentát, melyre jelenleg 15,000 Ft-ot fizet havonta.
3. 2014 májusában lejár a türelmi idő és a Fundamenta is.
 
A Fundamentás megtakarítás csökkenti az Ön tartozását, ugyanakkor a törlesztőrészlete növekszik, mert elkezdi a tőkét is törleszteni, 2014 májusában. Ekkor olyan helyzetben lesz, mintha akkor venné fel a hitelt, türelmi idő nélkül, 204 hónapos futamidőre. Az első havi törlesztőészletéből továbbra is CHF 274 összeg a kamatra megy, CHF 98 pedig a tőkére.
 
Az árfolyamgát így érintené Önt (az alábbi számítás függ a CHF árfolyam jövőbeli alakulásától,illetve feltételezzük, hogy 2014 májusában lép be, de beléphet most is, a következtetés nem változik):
- belépést követően Ön rögzített, 180 forintos CHF árfolyamon fog törleszteni, legfeljebb 2017 nyaráig – ez havi 66,972 forint; ha nem rögzítené, akkor a jelenlegi árfolyam (248 forint körül) mellett több mint 92,000 forintot kellene fizetnie;
- a CHF törlesztőrészlet tőkerészének aktuális CHF árfolyammal (jelenleg: 248 forint körül) és a 180 forintos árfolyammal számolt forintértéke közötti különbség egy számlára kerül (“gyűjtőszámla”), s ezen kamatozik, a bankközi kamatlábnak megfelelően (jelenleg ez 3% körüli). A törlesztőrészlet tőkerésze 2014 májusától kb. 100 frank, ezen a 248 és a 180 forintos árfolyam különbözete 6,800 forint. Ez, majd havonta egyre növekvő összeg gyűlne a számlán (mivel a havi fix törlesztőrészlet tőkerésze egyre nő, ahogy telik az idő).
- A CHF törlesztőrészlet kamatrészének aktuális CHF árfolyammal (jelenleg: 248 forint körül) és a 180 forintos árfolyammal számolt forintértéke közötti különbséget nem kell kifizetnie, azt a bank és az állam megosztva átvállalja. Ez 2014 májusában 18,632 forint lesz, és idővel egyre csökken (mert a törlesztőrészlet kamatrésze idővel csökken).
 
Vagyis, ha belép, akkor 2014 májusától kb. 25,000 forinttal kevesebbet fizet havonta (66,972 forintot) 2017 júniusáig; 2017 júniusáig havi 6-8,000 forint gyűlik a gyűjtőszámlán, viszont ugyanezen idő alatt havi 16-18,000 forintot elengednek Önnek a kamatból. Az árfolyamgát lejártakor ráadásul a törlesztőrészlete nem ugorhat vissza az eredeti szintre, nem várható az anyagi teher hirtelen megemelkedése.
 
Következtetésünk: lépjen be az árfolyamgátba, mert jobban jár, mintha nem lépne be (ugyanakkor célszerű lehet az elengedett pénz egy részét, pl. 7-8 ezer forintot, havonta félretenni)!"
 
 
Árfolyamgát - 2012. november

A hitelezéssel foglalkozó szakembereket manapság legjobban érdeklő egyik kérdés, hogy vajon milyen lesz végül a fogadtatása az új árfolyamgát rendszernek (2011. LXXV. tv. és 2012. XVI. tv.). A kezdeti jóslatok 90 százalék körüli kihasználásról szóltak, közben a november eleji állás szerint a jogosultak körülbelül 15 százaléka vette igénybe...Ez a jelentős eltérés késztetett minket arra, hogy kicsit utánaszámoljunk: vajon milyen körülmények között éri meg igénybevenni.

E helyütt korábban amellett érveltünk, hogy az, hogy a megéri-e igénybe venni az árfolyamgátat mindig egyedi mérlegelés kérdése. Valójában túl nagy hangsúlyt fektettünk a kockázatokra, a lehetséges rossz forgatókönyvekre – így álláspontunkat szeretnénk némiképp módosítani és egyszerűsíteni.
Azt gondoljuk, hogy az árfolyamgátat mindenkinek megéri igénybe venni, nagyjából függetlenül a hitelének a hátralévő futamidejétől, árfolyam-várakozásaitól, hitelének kamatától és még attól függetlenül is, hogy az alacsonyabb törlesztőrészlet miatt felszabaduló pénzt meg tudja-e takarítani, vagy nem. Ennek oka, hogy a törlesztőrészlet kamatrészét nem kell visszafizetnie (azt az állam és a bankok átvállalják), és ez akkora nyereség, hogy jó eséllyel a (3-5 év múlva törleszteni kezdett) gyűjtőszámla-hitel törlesztőrészlete alacsonyabb lesz, mint az árfolyamrögzítés miatt felszabaduló összeg (és közben időt nyer az adós, és a pénz értéktelenedik). Erről nem is érdemes többet írni.

Amennyiben devizahitele van és gondolkozik az árfolyamgát igénybevételén, ha elküldi nekünk a hitel adatait, kiszámoljuk Önnek, hogy mire számíthat a rögzítési periódusban és azt követően! Erre a címre írjon: info@mennyiter.com.
 

Jogszabályi aktualitások – 2012. július

Napon belüli banki átutalás
2012. július 2.-től egy adott munkanapon 16.00 óráig beadott átutalási megbízások még aznap teljesülnek, vagyis jóváírásra kerül az összeg a kedvezményezett számláján. A jóváírás legkésőbb 4 órával az átutalás indítását követően megtörténik, de bizonyos esetekben akár 1-2 órán belül, vagy hamarabb is teljesülhet (előre meghatározott időpontokban történik az elszámolás, így ha valaki ehhez közeli időpontban adta megbízását, az gyorsabban teljesül).

Találkoztunk néhány esettel, amikor gondot okozott a birtokbaadáskor az utalás megindítása és a pénznek az eladóhoz történő megérkezése között eltelt idő - az ilyen helyzetek az új rendszerben talán könnyebben feloldhatók...

A napon belüli utalás jogszabályi hátterét a Magyar Nemzeti Bank elnökének 15/2010. (X. 12.) MNB rendelete a pénzforgalom lebonyolításáról szóló 18/2009. (VIII. 6.) MNB rendelet módosításáról adja.

 

Jogszabályi aktualitások – 2012. április

Energetikai tanúsítvány
2012. január 1.-től használt lakások adás-vételekor és egy évnél hosszabb idejű bérbeadásakor kötelező energetikai tanúsítványt készíttetni. Bővebbet például ezen az oldalon talál (jogszabályi hivatkozásokkal):

http://www.mek.hu/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=18&Itemid=143


Jelenleg (2012. április) az állam nem várja el e tanúsítvány meglétének az igazolását (pl. nem kell a Földhivatalhoz benyújtani), ez kizárólag a vevőn múlik. Egyes hírek szerint viszont 2013. januártól a kormány előírni tervezi, hogy a hirdetésekben fel kelljen tüntetni a hirdetett ingatlan energetikai minősítését.

Devizahiteleseket segítő akciók
Nemrég ugyan lezárult a végtörlesztés időszaka, de még mindig van lehetőség a devizahitel jelentette anyagi terhet – legalább átmenetileg – enyhíteni. Ezek az alábbiak:

1.    Akinek ingatlanát a bankja kényszerértékesítésre jelölte ki, kezdeményezhetik az ingatlan Nemzeti Eszközkezelő (továbbiakban: NE) általi megvásárlását. Bővebben a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. honlapján: http://www.netzrt.hu/
A szabályozás néhány elemét részletezzük:
-    Budapesten a vételár a hitelszerződésben megállapított forgalmi érték 55%-a;
-    A volt tulajdonossal a NE határozatlan idejű bérleti szerződést köt;
-    A volt tulajdonosnak visszavásárlási joga van, amit leghamarabb (az adásvételtől számított) 6 hónap múlva, legkésőbb pedig 24 hónap múlva gyakorolhat.
-    A visszavásárlási ár „A" és „B" összeg közül a nagyobb, ahol „A" az eredetileg felvett hitelnek a lakás NE felé történt felajánlásakor még fennálló tőketartozása és „B" az NE által a lakásért fizetett összegnek a jegybanki alapkamattal növelt összege.
 
2.    Hitelkonverzió
Bizonyos feltételek esetén a hitelező bank köteles a devizahitelt forintra váltani és a tartozás 25%-át elengedni. (Az egyik feltétel: 2011. szeptember 30-án már legalább 78 ezer forint volt a késedelmes tartozás, késedelem már azt megelőzően 90 nappal is fennált és azóta is fennáll.) Vonatkozó jogszabály: 2011. LXXV. 10/A.

3.    Gyűjtőszámla
Bizonyos feltételek esetén a devizahitelesek kezdeményezhetik gyűjtőszámlahitel-szerződés kötését bankjukkal. Részletek a 2011. LXXV. törvényben: (http://www.kormany.hu/download/7/63/80000/%C3%81rfolyamg%C3%A1t%20t%C3%B6rv%C3%A9ny%202012%20%C3%A1prilis%201-j%C3%A9t%C5%91l.pdf)
A konstrukció lényege:
-    az adós egy rögzített árfolyamon fizeti hitelét az első rögzített fizetéstől számított 60 hónapig, vagy – ha ez korábbi – a devizahitel lejáratáig, de legkésőbb 2017. június 30-ig;
-    A rögzített árfolyammal történő törlesztés és az aktuális (tényleges) árfolyammal történő törlesztés összege közötti különbség egy gyűjtőszámlára kerül, ezt a bank az adósnak a továbbiakban meghitelezi.
-    Előbbi pont a kamatra nem vonatkozik: a rögzített árfolyam miatt kieső kamatot fele-fele arányban a bank és az állam állja.
-    A gyűjtőszámlahitel futamideje legfeljebb 30 évvel haladhatja meg a devizahitel eredeti futamidejét (de legfeljebb az adós 75. életévéig tarthat). Az adós által a gyűjtőszámlahitelre fizetett havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg a legutolsó rögzített árfolyammal számolt törlesztőrészlet 15%-át (163/2011. kormányrendelet).

"Így kerestek Ti" "Így kerestek Ti"

 

Alább egy kis összegzést adunk a kalkulátorunkkal 2012 március és szeptember között történt több ezer keresésről.

A legnépszerűbb kerületek:

A keresések

- mintegy negyede irányul felújítandó lakásra

- felében az alapterület 35 és 65 négyzetméter közötti

- 20 százalékában panel a típus.

Új szolgáltatás: IngatlanRadar Új szolgáltatás: IngatlanRadar


Új szolgáltatásunk a www.ingatlanradar.com oldalon érhető el. Itt egyrészt hirdetéseket adhat fel, illetve böngészhet, másrészt letöltheti mobilalkalmazásunkat, mely a mennyitér.com ingatlanár-becsléseit jeleníti meg mobiltelefonján! Sőt, hirdetési adatbázisunk növekedésével a hirdetett ingatlanokat is meg fogjuk itt jeleníteni!

Ezen a linken mobilalkalmazásunkat közvetlenül tudja elérni a Google Play-en. Javasoljuk, hogy telepítéskor tegye lehetővé az automatikus frissítést - így magától frissül a program amikor például az új árbecsléseket publikáljuk, vagy fejlesztjük a programot (például a hirdetett ingatlanok mobilos megjelenítésével). Részletes leírást a használatról az ingatlanradar oldalán talál, itt.

Nyelv Nyelv

Elemzéseink Elemzéseink

ÚJ!2013.április: Elemzés - budapesti lakásárak változása 2012 - 2013

2012. november: Használtautó-import elemzés

"Megérheti-e egyáltalán Németországból autót behozni, vagyis olcsóbbak-e kint az autók?Adatainkból, elsősorban a kor és a futott kilóméter viszonyából kiolvashatunk-e valamit a kilóméteróra-visszaállításra vonatkozóan?"

2012. november: Egy módszer a Duna House budapesti tranzakciószámának és piaci részesedésének becslésére

"Sokat gondolkozunk azon, hogy a rendelkezésre álló nyilvános adatokból hogyan lehetne érdekes információkat kinyerni, újszerű következtetéseket levonni. Az egyes ingatlanirodák piaci részesedése talán kevésbé érdekes (mint az, például, hogy az irodák összességének mekkora a részesedése), de megbecslése annál nagyobb kihívás, nincs olyan adat, amiből nyilvánvalóan kiolvasható lenne..."

2012. október- Egy éves a mennyiter.com 

Elemzés helyett: rövid köszöntő egy éves születésnapunkra.

2012.május - Budapesti lakások

"A jelenlegi kínálat valamivel kevesebb, mint fele legalább 2012 február óta a piacon van; ezen belül a hirdetések 13 százaléka már októberben is élt. Megfordítva, az októberi kínálat legalább mintegy 20 százalékát, míg a februárinak legalább 44 százalékát még mindig hirdetik."

2012.február - Budapesti lakások

"Az előző időszakban a legnagyobb kínálat-növekedést a VI., XI. és a XIII. kerületben láttuk. Az elmúlt két hónapban mindhárom kerület kínálata visszaesett: a VI. kerületben 5 százalék körüli, míg a másik kettőben jelentős, 10-20 százalék közötti mértékben. Jelentős növekedést látunk viszont a X. kerületben (majdnem 40 százalék), valamint a VIII., XV. és a XVIII.-XXI. kerületekben (20 százalék körül)."

2011. december - Budapesti lakások

2011. október - Budapesti lakások

hirlevel hirlevel

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Email  

Szavazás Megjelenítés Szavazás Megjelenítés

Milyen okból használja szolgáltatásunkat?